Sałatka z gotowanych warzyw i ryby

Potrzeba  na jedna porcje :
– pół avokado 
– 5 brukselek
– 1 marchew
– 1 korzeń pietruszki
– 1 róża brokuła
– 1 róża kalafiora
– 3 łyżki sosu winaigrette ( z TEGO przepisu )
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– filet z dorsza/morszczuka/mintaja ( co kto chce ) 

Wykonanie :
– marchew , pietruszkę obrać i pokroić w kostkę 
– do garnka wlać  zimną wodę , lekko osolić , włączyć ogień i zagotować 
– wszystkie warzywa ( oprócz avokado ) wrzucić razem do garnka
– gotować około 12-15  minut
– do miski lub garnka wlać zimną wodę
– warzywa wyjąć z wrzątku do garnka z zimną wodą, zostawić na 2-3 minuty
– odsączyć warzywa na sitku cedzakowym
–  filet z ryby zawinąć w folię aluminiową , wrzucić do wody w której gotowały się warzywa i gotować 15- 20 min
– wyjąc , rozpakować z folii 
– do miski wlać sos winaigrette , dodać musztardę , wymieszać dokładnie , zrobi się lekko gęste
– do sosu dorzucić warzywa
– avokado obrać ze skórki , pokroić w kostkę, dodać do sałatki ,  zamieszać
– spróbować i  doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba
– nakładać na talerz , na wierzch położyć rybę ( gorąca świeżo ugotowaną , lub zimna z puszki , lub z poprzedniego dnia )

uwagi :
– ryba może być dowolna np. tuńczyk z puszki , ryba która została z obiadu z poprzedniego dnia  , mi zostały kawałki  dorsza , więc użyłem tego co było w lodówce
– tak samo warzywa , jak zwykle miałem w lodówce uszykowany Zestaw warzywny podstawowy  i po prostu wziąłem dwie garści warzyw , które wymieszałem z sosem

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*