Potrzeba na jedna porcje :
– pół avokado
– 5 brukselek
– 1 marchew
– 1 korzeń pietruszki
– 1 róża brokuła
– 1 róża kalafiora
– 3 łyżki sosu winaigrette ( z TEGO przepisu )
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– filet z dorsza/morszczuka/mintaja ( co kto chce )
Wykonanie :
– marchew , pietruszkę obrać i pokroić w kostkę
– do garnka wlać zimną wodę , lekko osolić , włączyć ogień i zagotować
– wszystkie warzywa ( oprócz avokado ) wrzucić razem do garnka
– gotować około 12-15 minut
– do miski lub garnka wlać zimną wodę
– warzywa wyjąć z wrzątku do garnka z zimną wodą, zostawić na 2-3 minuty
– odsączyć warzywa na sitku cedzakowym
– filet z ryby zawinąć w folię aluminiową , wrzucić do wody w której gotowały się warzywa i gotować 15- 20 min
– wyjąc , rozpakować z folii
– do miski wlać sos winaigrette , dodać musztardę , wymieszać dokładnie , zrobi się lekko gęste
– do sosu dorzucić warzywa
– avokado obrać ze skórki , pokroić w kostkę, dodać do sałatki , zamieszać
– spróbować i doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba
– nakładać na talerz , na wierzch położyć rybę ( gorąca świeżo ugotowaną , lub zimna z puszki , lub z poprzedniego dnia )
uwagi :
– ryba może być dowolna np. tuńczyk z puszki , ryba która została z obiadu z poprzedniego dnia , mi zostały kawałki dorsza , więc użyłem tego co było w lodówce
– tak samo warzywa , jak zwykle miałem w lodówce uszykowany Zestaw warzywny podstawowy i po prostu wziąłem dwie garści warzyw , które wymieszałem z sosem