Kokosowo-pigwowa roladka z dorsza z zasmażaną cukinią

Potrzeba dla 2 osób:
Ryba :
– 1 duży filet z dorsza , lub 2 małe filety
– 1 marchew
– pół pietruszki
– 1 pigwa 
– garść obranej i pokrojonej w kostkę dyni
– 2 ząbki czosnku
– centymetr imbiru
– szklanka mleka kokosowego ( przepis TU )
 – 2 łyżki oleju kokosowego
– pół metra foli aluminiowej 
– sól, pieprz
– szczypta kurkumy
Cukinia :
– cukinia 
– 3 ząbki czosnku 
– 2 łyżki masła klarowanego
– szczypta rozmarynu
– sól, pieprz

Wykonanie :
– zaczynamy od wstawienia wywaru do gotowania ryby
– do garnka wlewamy szklankę wody i szklankę mleka kokosowego
– marchew , pietruszkę i czosnek obrać i pokroić jak kto umie ( może być w kostkę ) i dodać do garnka
– pigwę umyć i pokroić w cienkie kawałki ( ja  pestki wyrzucam ) i dodać do wywaru
– imbir obrać, drobno pokroić i dodać do wywaru
– dodać kurkumę
– posolić i popieprzyć
– zagotować , następnie
– rybę oczyścić z łuski , albo odciąć skórę
– folię aluminiowa podzielić  na dwa równe kawałki i natłuścić olejem kokosowym
– folie posolić i popieprzyć
– na folię położyć rybę, posolić i popieprzyć z wierzchu
– na środek kładę kawałek marchewki , żeby się łatwiej dało zawinąć w rulon i zawijam folią , boki foli zawijam jak cukierka , w przeciwne strony
– rybę w foli wkładam do wywaru , zmniejszam ogień , przykrywam pokrywką
– gotuję około 20 minut
– rybę wyjmuję na talerz , a wywar miksuję blenderem , żeby powstał sos , jak jest za rzadki , to trzeba go chwilę pogotować , odparuje wodę i zgęstnieje

Cukinia :
– w czasie tych 20 minut kiedy ryby się gotują przygotowuję cukinię
– myję , kroję w duże kilku centymetrowe kawałki ( łatwiej się obiera )
– obieram , kładę kawałki cukinii tak, żeby stała pionowa , a gniazdo nasienne było w środku
– nożem odcinam nożem , z góry na dół plastry tak , żeby omijać miąższ i pestki , tak z 5 plastrów robię
– rozgrzewam masło klarowane , wrzucam cukinie , smażę około 5 minut , przewracam każdy kawałek na drugą stronę , dodaje obrany i pokrojony czosnek
– solę , pieprzę, dodaje rozmaryn
– zasmażam 5 minut , mieszam , przykrywam pokrywką i tak jeszcze z 3 minuty duszę na małym ogniu

Po czym wszystko nakładam Asi na talerz i dziewucha wcina z apetytem 🙂

Uwagi :
– jak sos wam zostanie , to nie wylewajcie , dodacie go do zupy kokosowo rybnej ( przepis jutro 🙂 )
– jak komuś się nie chce , to nie musi robić roladki, wystarczy owinąć kawałek ryby folią  🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*