Kiełbasa smażona z cebulą i warzywnym domkiem :)

Potrzeba dla 2 osób   :

 2 (lub więcej ) kiełbasy
1 duża cebula
1 łyżeczka majeranku
1 pietruszka
1 marchewka
1/3 selera
1/2 łyżeczki estragonu
3 łyżki tłuszczu ( najlepiej jakiś który został po mięsie , gęsi , kaczy , smalec , a jak nie ma to masło klarowane tez będzie dobre )

-kiełbasę ponacinać nożem w paski , lub kratkę ( nie pęknie wtedy )
– rozgrzać łyżkę tłuszczu na patelni i położyć kiełbasę
– cebule obrać i pokroić jak kto umie
– obrócić kiełbasę na druga stronę i dodać cebule
– posolić i popieprzyć delikatnie i dać majeranek , przykryć pokrywka
– dusić około 5 minut

– obrać  warzywa , pokroić w paski
– na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i wrzucić warzywa ,smażyć 2 minuty
– lekko posolić i popieprzyć , pomieszać  , smażyć 2 minuty
– dać estragon, wlać 1/4 szklanki wody  , przykryć pokrywką
– dusić 3 minuty

kiełbasy z cebulą położyć na talerz , a warzywa układać  jak kto umie na talerzu 🙂 

2 komentarze

  1. Przepis jeszcze wykorzystam, puki co zainspirował mnie do zrobienia kaszy z warzywami. Tak jakby zamieniłam kiełbasę na kaszę jaglaną. Warzywa natomiast pokroiłam w słupki, bo się dziś tego nauczyłam z filmiku Ajwenowego :). Wyszło bardzo smacznie! Szukam inspiracji na przyrządzanie warzyw. Pozdrawiam i dalej przekopuję się przez bloga. Fajnie tu 🙂

  2. warzyw jemy wuchtę w różnych postaciach 🙂
    Teraz w okresie zimowym, włoszczyznę podsmażam na tłuszczu, dodaję głównie imbir i czosnek. Kaszę gryczaną wrzucam do takich warzyw na wieczór (mam insulinooporność i lepiej węgle na noc). Każdy przepis można zmienić i zrobić pod siebie 🙂
    jedyne co nas w kuchni ogranicza to wyobraźnia.
    Pozdrawiam
    Paweł

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*