Potrzeba dla 2 osób :
– 1 filet z dorsza ( albo innej ryby , może być łosoś ,pstrąg , co kto chce )
– 1/4 cytryny
– 1 ząbek czosnku
– gałązka mięty ( jak ktoś nie ma świeżej to może dać suszony tymianek )
– łyżka masła klarowanego
Warzywa do pieczenia :
– 1 pomidor
– 1 papryka
– 1 cebula
– 1 cukinia
– 5 ząbków czosnku
– 1 marchewka
– 4 rzodkiewki
– kilka centymetrów korzenia chrzanu
– 3 łyżki masła
Wykonanie :
Ryba :
– rozgrzać piekarnik do 180 stopni
– rozłożyć płat foli aluminiowej , posmarować ją lekko masłem klarowanym ( ryba się nie przyklei )
– cytrynę pokroić na 4 kawałki , dwa z nich położyć na folii
– położyć na folii i cytrynę i rybę , posolić , popieprzyć
– czosnek obrać , pokroić w plasterki i położyć na rybie
– położyć pozostałe 2 plastry cytryny
– mięte i/albo tymianek
– zawinąć folię tak żeby się nie rozwinęła , położyć na jakieś blaszce i wsadzić do piekarnika na 20 minut
Warzywa :
– cebulę , czosnek, chrzan i marchew obrać
– pokroić każde warzywo jak kto umie
– chrzan obieraczka do warzyw pociąć w plastry
– ułożyć na blaszce do pieczenia
– posolić popieprzyć
– na warzywa położyć masło
– włożyć do piekarnika na 30 min
Uwagi :
– zioła do ryby można użyć jakie kto lubi
– na warzywa również można śmiało dać ulubionych ziół ( ja lubię rozmaryn )
– ja od razu robię kilka porcji, żeby jeszcze na drugi dzień mieć gotowy obiad (szkoda mi tego prądu co piekarnik go ciągnie na jeden obiad)
– najpierw do piekarnika wkładam warzywa , a po 10 minutach dokładam rybę i wyjmuję wszystko razem