Dorsz pieczony w folii z warzywami z pieca

 Potrzeba dla 2 osób :

– 1 filet  z dorsza  ( albo innej ryby , może być łosoś ,pstrąg , co kto chce )
– 1/4 cytryny
– 1 ząbek czosnku
– gałązka mięty ( jak ktoś nie ma świeżej to może dać suszony tymianek )
– łyżka masła klarowanego

Warzywa do pieczenia :
– 1 pomidor
– 1 papryka
– 1 cebula
– 1 cukinia
– 5 ząbków czosnku
– 1 marchewka
– 4 rzodkiewki 
– kilka centymetrów korzenia  chrzanu
– 3 łyżki masła

Wykonanie :
Ryba :
– rozgrzać piekarnik do 180 stopni
– rozłożyć płat foli aluminiowej , posmarować ją lekko masłem klarowanym ( ryba się nie przyklei )
– cytrynę pokroić na 4 kawałki , dwa z nich położyć  na folii
– położyć na folii i cytrynę i rybę , posolić , popieprzyć
– czosnek obrać , pokroić w plasterki  i położyć na rybie
– położyć pozostałe 2 plastry cytryny
– mięte i/albo tymianek
– zawinąć folię tak żeby się nie rozwinęła , położyć na jakieś blaszce i wsadzić do piekarnika na 20 minut

Warzywa :
– cebulę , czosnek, chrzan  i marchew obrać 
– pokroić każde warzywo jak kto umie
–  chrzan obieraczka do warzyw pociąć w plastry
– ułożyć na blaszce do pieczenia
– posolić  popieprzyć
– na warzywa położyć masło 
– włożyć do piekarnika na 30 min

Uwagi :
– zioła do ryby można użyć jakie kto lubi
– na warzywa również można śmiało dać ulubionych ziół ( ja lubię rozmaryn )
– ja od razu robię kilka porcji, żeby jeszcze na drugi dzień mieć gotowy obiad (szkoda mi tego prądu co piekarnik go ciągnie na jeden obiad)
– najpierw do piekarnika wkładam warzywa , a po 10 minutach dokładam rybę i wyjmuję wszystko razem

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*