Ciasto mandarynkowe

Z podanej ilości wyjdzie wielkość babki i w formie od babki można upiec , można też zmniejszyć składniki o polowe i zrobić w  foremce “keksówce “

Potrzeba :
4 mandarynki klementynki
6 jajek
25dkg mielonych migdałów ( jeśli nie ma w sklepie to kupić płatki migdałowe i je zmielić w maszynce do mięsa )
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
blender kielichowy
trochę klarowanego masła żeby wysmarować formę do ciasta , żeby się ciasto dało wyjąć po upieczeniu

-włączyć piekarnik i ustawić na 190 stopni
– mandarynki w całości wrzucić do garnka z wrzątkiem i gotować 5 minut
– potem  wyjąć je i wrzucić do zimnej wody na 5 minut i wyjąć
– do blendera wybić 6 jajek
– wrzucić mandarynki
– dodać sodę
– miksować i powoli dodawać migdały
– miksować jeszcze z pół minuty
– wylać, wyskrobać  do formy
– piec  50 minut ( jeśli robicie  z polowy ciasta to piec 30 minut )
– po upływie czasu wyjąć , poczekać z 15 minut żeby ciasto odpoczęło i delikatnie można wyjąć z formy

Uwagi:
– ponieważ ciasto nie ma cukru radzę jeść je z  sałatką owocową lub musem owocowym  🙂 chociaż mi smakuje takie :p
– jeśli komuś za bardzo brakuje słodkiego smaku to może dosłodzić stewią , lub ksylitolem

2 komentarze

  1. Motywujecie mnie do dalszych pomysłów 🙂

  2. Dziękujemy, bardzo nam miło 😉

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*