Tilapia przekładana szpinakiem z puree marchewkowo selerowym

Potrzeba dla 2 osób  :

– 4 świeże filety z tilapii (ja kupiłem w Biedronce za 7 zł z tego co pamiętam)
– 2 łyżki wiórków kokosowych
– jeden mały  seler
– jedna marchew ( marchwi i selera ma być +- tyle samo )
– dwie cebule
– sol , pieprz ,gałka muszkatołowa
 – 4 łyżki masła klarowanego 
– 1/2 cytryny

– 1 łyżka prażonych migdałów ( jak je zrobić opisałem w zakładce ” Podstawowe składniki dań” )
 – 2 brykiety mrożonego szpinaku 



wykonanie :

Puree:

– seler i marchew obrać , pokroić w małe kawałki
– wrzucić do garnka z gorącą woda (wody tyle żeby tylko przykryło warzywa) , osolić płaską łyżeczką , gotować 20 minut i odcedzić z wody
– cebule obrać , pokroić , przesmażyć na łyżce tłuszczu , dodać do ugotowanych warzyw
– zmiksować blenderem ręcznym na gładkie puree
– posypać prażonymi migdałami


Ryby:

– filety rybne posolić , popieprzyć , pokropić sokiem z cytryny
– rozgrzać patelnie z dwoma łyżkami tłuszczu
– na talerzyk wysypać wiórki kokosowe i po kolei każdy płat ryby obtaczać prawa-lewa w wiórkach i kłaść na rozgrzany tłuszcz
– smażyć na średnim ogniu z obu stron ,aż się zaczną robić “złote ”

Szpinak:
-większość z Was będzie mieć mrożony szpinak, najlepiej wieczorem wyjąć go z zamrażalki i włożyć do lodówki ,żeby do rana odtajał 
– na patelni/rondelku rozgrzać masło klarowane ( 2 łyżki) 
– cebule obrać , pokroić jak kto potrafi i przesmażyć  na tłuszczu 
– dodać rozmrożony szpinak 
– posolić, popieprzyć
– dodać szczyptę gałki muszkatołowej mielonej , lub świeżej zetrzeć odrobinę na tarce na najmniejszych oczkach 
– pomieszać , dusić 3-5 minut
 

uwagi :
– jeśli puree jest dla was za luźne to można je  DELIKATNIE  odparować , czyli odpalić gaz , i grzać aż trochę wody odparuje i stanie się geste , tylko trzeba mieszać i   PILNOWAĆ  bo się może szybko przypalić

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*