– 100g masła klarowanego
– 100g suszonych fig
– 2szkl. wiórków kokosowych
– 1.5 kg moreli
– 3 łyżeczki żelatyny
– olejek waniliowy lub ziarenka z polowy laski waniliowej
– owoce jakie kto lubi
Wykonanie:
Ciasto :
–Rozpuścić masło klarowane w garnku
– figi pokroić w cienkie plastry i dodać do masła
– przykryć i gotować 2 minuty na maaaaałym ogniu
– zmiksować blenderem ( ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem )
– do zmiksowanej masy dodać wiórki kokosowe
– wymieszać , chwilę poczekać aż nie będzie gorące
-formę do tarty wysmarować klarowanym masłem
– wyłożyć masę kokosową na formę , ręką docisnąć/rozprowadzić
– włożyć do lodówki
Mus morelowy :
-morele umyć
– poprzekrawać na połówki i odłożyć pestki do jakiejś miski
– przekrojone owoce wrzucić do suchego garnka i włączyć palnik
– mieszając należy rozgotować owoce
– ja starałem się jak najwięcej soku odparować, tak z godzinę to gotowałem
– następnie trzeba tą masę zmiksować blenderem
– osobno w jakiejś miseczce wlać 50 ml zimnej wody , wsypać żelatynę i rozmieszać
– poczekać kilka minut żeby żelatyna napęczniała
– wziąć kolejną miskę i wlać do niej 50 ml wrzątku , włożyć spęczniała żelatynę i mieszać aż całość będzie płynna
– rozpuszczona żelatynę wlać do musu morelowego
– dodać kilka kropel olejku waniliowego lub ziarenek wanilii
– poczekać żeby masa trochę wystygła , ale jeszcze była lekko ciepła
– wyjąć formę tarty z lodówki
– mus morelowy wyłożyć na spód kokosowy
– ułożyć tak jak kto umie , dowolne owoce jakie kto lubi