Oprócz tego robię pieczone buraki , które potem używam jako dodatek do śniadania , do obiadu , albo dorzucam do zupy jarzynowej jak chce mieć zupę buraczkowa , albo trę na tarce dodaje do zasmażonej cebuli i
chwile zasmażam i mam buraczki zasmażane
chwile zasmażam i mam buraczki zasmażane
– buraki należy wybrać wielkości piłeczki tenisowej , są najsmaczniejsze
– wrzucić do miski/garnka z zimna woda na 15 minut
– wylać wodę i piasek , operacje powtórzyć , przepłukać- jak już nie będzie piasku to odlać wodę
– każdego buraka osobno owinąć folia aluminiowa
– położyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 2 godziny
– po około półtorej godziny można otworzyć drzwiczki piekarnika i dźgnąć kilka buraków patyczkiem od szaszłyka, albo jakimś szpikulcem , jeśli wchodzi lekko to są upieczone , jeśli jest opór to jeszcze z pol godziny piec
– upieczone buraki wyjąć z piekarnika i zostawić w foli do ostygnięcia
– potem odwinąć z foli i obrać ze skorki i można ich używać do czego się chce 🙂
Jeśli ktoś boi się foli aluminiowej to mimo wszystko odradzam pieczenie bez niej , takie buraki są gorsze w smaku i mało soczyste , lepiej je ugotować ,najlepiej na parze , czas gotowania to również około 2 godzin
Sałatka z buraczków:
Na 4 porcje :
– 4 buraki upieczone w folii
– pół cebuli
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól , pieprz
Wykonanie :
– buraczki obrać z foli, obrać z łupiny
– zetrzeć na tarce na grubych lub cienkich “oczkach ” , jak kto lubi
– cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do buraczków
– wlać ocet, oliwę
– doprawić sola i pieprzem
– zamieszać
Jeśli ktoś boi się foli aluminiowej to mimo wszystko odradzam pieczenie bez niej , takie buraki są gorsze w smaku i mało soczyste , lepiej je ugotować ,najlepiej na parze , czas gotowania to również około 2 godzin
Sałatka z buraczków:
Na 4 porcje :
– 4 buraki upieczone w folii
– pół cebuli
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól , pieprz
Wykonanie :
– buraczki obrać z foli, obrać z łupiny
– zetrzeć na tarce na grubych lub cienkich “oczkach ” , jak kto lubi
– cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do buraczków
– wlać ocet, oliwę
– doprawić sola i pieprzem
– zamieszać
Czarna rzodkiew – robię ja tak sama jak buraki , ale nie owijam folia aluminiowa , idealnie zastępuje ziemniaki i pasuje do mięs z sosami