Mus czekoladowy

Potrzeba na 4 porcje:

– 2 banany
– 2 jabłka ( najlepiej kwaśne jak “boscop” , lub ewentualnie “ligol “)
– 2 szklanki obranego , pokrojonego w kostkę  rabarbaru
– 3 łyżki kakao
– łyżka stewii w proszku  lub ksylitolu ( ja wolę bez słodzika , ale niektórzy marudzą ze za kwaśne )
-blender ręczny ( jest wygodniejszy niż kielichowy )

wykonanie :

– rabarbar trzeba kupić, zerwać w ogródku , lub wyżebrać od sąsiadów  🙂
– liście rabarbaru się odcina i wyrzuca , używamy tylko łodygi
– łodygi trzeba obrać ze skóry , jest to dość  proste , lekko nożem pociąć na końcu i ciągnąć “skórę ” od końca do końca , aż obierze się całą łodygę
– pokroić łodygi w mniejsze kawałki , wrzucić do garnka
– jabłka obrać ze skórki  ( to chyba proste :p ) , pokroić w mniejsze kawałki , dorzucić  do rabarbaru
– rabarbar z jabłkiem zalać połową  szklanki wody z kranu i gotować na małym ogniu 8-10 minut. Lekko się wszystko rozwali i o to chodzi  🙂
– potem garnek zdjąć z ognia i wystudzić (około pol godziny), nie musi być zimne , może mieć temperaturę 36,6’C ( czyli nie parzyć w łapki 🙂 )
– banany obrać , połamać na kawałki , dorzucić do garnka z rabarbarem i jabłkiem , dorzucić kakao , zmiksować blenderem ręcznym
– spróbować , jeśli jest za kwaśny to osłodzić stewią lub ksylitolem
– rozlać do pucharków/kubeczków / kieliszków etc. , włożyć do lodówki chociaż na godzinę , im dłużej będzie w lodówce, tym bardziej się w mus zamieni , nie będzie luźne

uwagi :

– dosładzanie  jest opcjonalne, zależy jak kwaśne są jabłka i rabarbar.   Ja raz dodałem zamiast słodzika sok z cytryny żeby było bardziej kwaśne :p  Po prostu trzeba spróbować i samemu ocenić jaki smak komu pasuje
– można śmiało dorzucić różne owoce i mieć mus z owocami , będzie wtedy wypasiony deser , ale jeśli dacie słodkie owoce jak  np.pomarańcz, mandarynka,winogrono to tym bardziej nie dosładzałbym podstawowego musu żeby był kontrast kwaśno- słodki
– wierzch można posypać startą na tarce gorzką czekoladą  lub wiórkami kokosowymi
– jeśli nie dostaniecie rabarbaru to możecie zmiksować same banany z kakao i dodać trochę musu jabłkowego 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*